‘Uzayda Tarım’ programıyla Türkiye geleceğe hazırlanıyor

TRT’nin İstanbul’daki iletişim paydaşları olduğu Teknofest, bu yıl savunma sektörüne kıyasla farklı alanlarda çok önemli projelere ev sahipliği yapıyor. Hektaş faaliyetlerini Oyak’ın çatısı altındaki sürdürür ve ziyaretçilerine bir tür deneyim sunar.
Hektaş standındaki en dikkat çekici yenilikler, topraksız tarımsal üretim ve çevre olmadan tarımsal üretime izin veren dikey tarım sistemleriydi. Şirket ayrıca, erken müdahaleyi mümkün kılan uzaktan böceklerin kuraklık ve izleme teknolojilerinin etkilerini azaltan sensöre dayanan bir sulama çözümleri vitrini göstermiştir.
“Uzayda Tarım” söz konusu olduğunda ne anlamalıyız?
Hektaş Enis Terzi Genel Müdürü ile Tarımla Teknoloji Toplantısı adına örneklerden bahsettiğinde, elbette öncelikli konumuz “uzayda tarım” dır. Terzi “Uzayda tarım söz konusu olduğunda ne anlamalıyız?” Soruyu soralım.
Diyerek şöyle devam etti: “Tarımın her ortamda ve her durumda insanlığın zaman, koşullar, alana bakılmaksızın ihtiyaç duyduğu her durumda yürütülebilmesi.” Sarto diyor. Geçmişte endüstriyel devrimleri ifade eder ve bize bugüne kadar tarımda 5.0 döneminden bahsettiğimizi hatırlatır.
Geçmişte, Batı ülkeleri diğerlerinden önce bu tür dönüşümleri yaptı ve Türkiye onları arkadan takip etti. Ama hemen o zaman, “Şimdi o yıllar geride kaldı. Zaman değişti. Teknoloji tarafından hızla uyarılıyoruz. Bahsettiğimiz üretim modellerinde, tren yükselmeden önce ilk vagonlardan birini aldık. Dünya bunu takip ediyor.” Ekler.

Yüzde 95 verimlilikle su kullanırlar
Enis Emre Terzi, su kaynaklarının dünyada olduğu gibi Türkiye’ye düştüğünün altını çiziyor. Sanayileşme, endüstriyel dönüşüm ve iklim değişikliği gibi somut örneklerden bahsediyor:
“Hektaş gibi,” Bir gün su tükenirse ne gibi bir eylemde bulunmalıyız? “Bursa’daki yapımızdaki bir teknolojiden bahsediyoruz.
Türkiye’de bahsettiğimiz en verimli yüzde 95 tabloyu yayınladığımızda ilginç sonuçları karşılıyoruz. Örneğin, yalnızca İstanbul tarafından 37 yıl boyunca kullanılabilecek bir tasarruf modeli sunuyoruz. “

Yüksek teknoloji ile üretilen meyveler ve aşklar ne kadar?
Teknolojinin ne kadar gelişse de, insanlığın bazı alanlarda yenilikler için net olmadığını biliyoruz. Çünkü buna alıştığımız sistem bize benziyor. Bu noktada, “Meyveler veya sebzeler yüksek teknoloji ve bildiğimiz yöntemlerden farklı üretiliyor?” Soru akla geliyor.
Hektaş Enis Terzi’nin genel müdürü, yetiştirdikleri ürünlerin % 100 doğal olduğunu ve sözlerini aşağıdaki gibi tamamladığını vurguluyor:
“Bitkiler ayrıca insanlar veya hayvanlar gibi bir dizi gıdaya ihtiyaç duyuyor. Bu besinleri yaratırken doğadan % 100 doğal bileşenlerle hareket ediyoruz. Bitkiye ne kadar ihtiyaç duyduğunu vermiyoruz.
Öyleyse; Kapalı ve kontrollü ortamlarda gerçekleştirilen bu işlemler, ürünü harici etkilerden tamamen saflaştırır. Hava kirliliği, toz, böceklerin istilası … bunlar olmadığından, sistemi korumak için ürünler kullanmıyoruz. Bu nedenle, ürünler üzerindeki kalıntı, minimum seviyeye kadar toksik bir anlamda düşer.
Herkese ek olarak, yeşil yapraklı bir bitki, bir meyve veya sebzeden yapılmış maksimum değeri alabiliriz. Bu, insan üzerindeki etkileri daha verimli hale getirir. “